Загиналият мъж във Врачанския Балкан е намерил накити край пропастта и затова се е върнал там отново. Това се твърди неофициално във връзка с вчерашния инцидент, при който мъжът пропадна в дълбока пропаст.

Тялото му беше открито след многочасова издирвателна операция. Мястото, където е загинал, е опасно и необезопасено.

Коварната пропаст, известна като Невестина дупка, на пръв поглед изглежда безобидна.

„Не предвещава нищо опасно, всъщност може би и това е подлъгало младежа, защото от мястото, то е много леснодостъпно, като се погледне, представлява една дупка, дълбока не повече от метър и половина – два“, обясни Станой Арабаджиев, ръководител на ПСС - отряд Враца.

Реалната дълбочина обаче е 85 метра. Затова шансовете за оцеляване след падане са нулеви.

„Тя е чист отвес, с една площадка на около 50 метра от входа, ударил се е в площадката и е продължил падането си надолу“, обясни Анри Хаздай от "Пещерно спасяване"- София.

На територията на природен парк "Врачански балкан" има над 500 пещери и пропасти, включително и необезопасени шахти от стари мини.

„Всяка една от пещерите и пропастите не може да бъде обезопасена, много от тях са в частни територии, освен това вече 15 години буксува Законът за пещерите, те всъщност де юре не съществуват, съществуват като точка, обозначена на терена“, Цветан Цветков, главен експерт в  ПП "Врачански балкан".

На практика, за държавата не съществуват и пещерните спасители, които се налага да реагират при инциденти, като този във Врачанския Балкан. 

„Една стотинка не се дава на тази организация и както ги виждате момчетата, с тази екипировка и неща, те са си бръкнали в джоба и вършат тази дейност“, обясни Орлин Атанасов от "Пещерно спасяване.

Във връзка с вчерашния инцидент от дирекцията на парка казаха, че регламента за придвижване в Балкана най-често нарушават мотористи и иманяри.