Не е редно лидер на политическа партия, която има претенции, да разпространява фалшиви новини и да насажда страх. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на решението на БСП да искат вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради провала в политиката по околната среда и водите.

Той припомни, че когато е управлявало правителството на БСП, "Оперативна програма "Околна среда" беше спряна и на практика всички средства, които трябваше да бъдат използвани в сектора ВИК, бяха замразени". По думите на министър Нено Димов, това е най-големият провал в изграждането на екологичната инфраструктура след промените през 1989 г.

"Второто правителство на ГЕРБ успя да спаси фалита на първата оперативна програма. Единственият областен град, който не успя да защити тогава проекта си, беше Перник. Така че, когато г-жа Корнелия Нинова говори за Перник, нека да е наясно, че именно нейният кмет не успя да вкара града си в първия цикъл на проекти за ВиК", каза министър Димов.

Той допълни, че в момента най-мащабната част от втората оперативна програма е за структурно-водния сектор – над 1,5 милиард без ДДС, между които 105 млн. са за ВиК-Перник.

Министър Димов обясни, че основният проблем в Перник са огромните течове. "Естествено, когато губите над 75 процента и ако не беше провален, тоест, ако Перник беше успял да си защити водния цикъл при кмета на БСП, сега вероятно щяха да бъдат много по-малки загубите и този огромен проблем нямаше да го има. Но факт е, че притокът е твърде малък", каза Димов. По думите му притокът за последните три месеца в язовир "Студена" е около половин милион куб. метра вода.