Наличието на опасни отпадъци в Панагюрище не е пропуск на законодателството. Не случайно е сигнализирана прокуратурата, защото това е очевидно нарушение на закона. Това каза в предаването „Тази сутрин” министърът на околната среда и водите Нено Димов.

"По стикерите, които видяхте, това са опасни отпадъци и те са забранени. Няма значение какъв вид са вътре. Този стикер индикира какъв е и той е забранен, така че това не е пропуск на законодателството, а трябва просто да се предприемат действия, за да се види тези отпадъци действително такива ли са". 

Министър Димов каза, че по време на проверката на Районната инспекция се е оказало, че целостта на опаковките не е нарушена.

„Така, че в момента не е опасно, но като цяло това не може да бъде там и трябва да бъде изнесено. Другият въпрос е къде ще бъде изнесено. Транспортирането на опасни отпадъци има строг регламент, строг режим на контрол. Ако той е нарушен, това отново отива в сферата на криминалното”.

„Ако те са били отпадъци, които са опасни, има много ясна нотификация от държавата, която ги изпраща. Всички държави, през които минават, и държавата в която стигат, и ако това го няма, а към днешна дата не са показани такива документи, означава криминално", каза още министърът.

На въпроса трябва ли да има промяна в законодателството, за да не се допуска опасно производство в населено място, министърът заяви, че законодателството дава достатъчно много възможности това да бъде направено:

„Дали през преценка на въздействие върху околната среда, дали през оценката за въздействието. Въпросът е тези закони да бъдат прилагани правилно от една страна, от друга страна – много важното е контролът. Тук е ясното разпределение между държавата, между общинските власти и прочие”.

Преди две седмици bTV първа ви показа как на площадката на военно предприятие и в склад в Панагюрище, на метри от къщите, се съхраняват незаконно опасни отпадъци, химикали бои строителни материали варели с токсични и запалими отровни вещества.

След разследването на bTV за опасни отпадъци в Панагюрище, регионалната екоинспекция даде собственика им на прокурор.

Министър Димов коментира и недоволството в Нова Загора. Там 22 хиляди души са принудени трета година да живеят в ужасната миризма от завода за биогаз на входа на града.

Във връзка със завода за биогаз министър Димов заяви, че това е едно много модерно производство, което решава сериозен екологичен проблем, превръщайки много сериозен отпадък в енергия.

От друга страна обаче, той по никакъв начин не трябва да нарушава комфорта на хората, допълни министърът. Той каза, че там ще изпрати проверка.

„По закон ние имаме определени вредни емисии, които следим във въздуха. В С. Труд те непрекъснато са следени през последните години и не се надвишават. Там не попадат обаче миризмите.

Разбрах, че на 19-ти или на 20-ти Общинският съвет ще се събира да гледа този случай. Това е локален проблем, който трябва да бъде решен”.

Министър Нено Димов ще се включи в кампанията на bTV „Да изчистим България заедно”. Той каза, че ще чисти на морето на две горещи точки, а министерството по традиция ще бъде в Ловния парк.

По думите му, ако през 2013 г. и 2014 г. са събирани почти около 25 000 тона, пред 2015 г. са 11 тона, през миналата година под 5 тона, което показва устойчива тенденция към намаляване на това, което се събира, т.е. към по-малко цапане.

От една страна е по-добрата организация и изградените сметища, но много важно е това, което bTV прави – налагането на еволюционен подход за един проблем, който се развива и всяка година се образоваме как да бъде по-добре.