Все още не може да се каже каква е причината за смъртта на 9-годишния Стефко в село Кардам и за влошеното състояние на двете му сестрички. Момичетата са настанени в болница във Варна. Лекарите не потвърждават със сигурност версията за хранително отравяне.

Състоянието на 7-годишното момиче се подобрява, но животът на 11-годишната й кака все още е в опасност.

"Вчера е извикан регионален консултант от нашата клиника, който установява засягане на сърдечен мускул, остър миокардит, който продължава и в момента, така че основното заплашващо живота на детето е състоянието на сърцето, което за момента все още не е започнало да се подобрява”, съобщи проф. Виолета Йотова, ръководител на първа детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина”.

Лекарите очакват резултатите от изследванията на децата. Дотогава за причината може само да се гадае.

9-годишният Стефко почина в добруджанското село Кардам и въпреки направената аутопсия причината все още не е ясна. Лекарите предполагат хранително отравяне.

Близките винят спешните медици, отзовали се на проблема.

От Спешната помощ в Генерал Тошево са тръгнали двете линейки, повикани да окажат помощ на трите деца в многодетното семейство. Нито един от екипите обаче не ги е завел в болница.

Според лекаря, посетил децата преди обяд, те не били увредени тежко. Въпреки това часове по-късно едното умира.

Не успяхме да се свържем с фелдшера от втория екип. След трагичния инцидент единствените хора, които застанаха пред камера, са близките на децата. Институциите засега запазват мълчание.

В събота след полунощ три от шестте деца в семейството се почувствали зле и започнали да повръщат. На следващия ден семейството потърсило Спешна помощ. Пристигнал екип от Генерал Тошево.

"Каза – не са за Бърза помощ, ще се оправят децата. Д-р Стойчовски  казал на дъщерята да им даде хляб, сиренце, ще се оправят децата. Има такава епидемия, казал", разказа дядото Живко Иванов.

И тъй като състоянието на децата останало без промяна, дядото отново позвънил на телефон 112.

"Викам –Бе, докторе, тез деца трябва да вземеш в Бърза помощ, ще ги оправим, каза. Мускулно му удари инжекция", допълни Живко Иванов.

"Аз го попитах – Стефко, какво ти има, бабо. Каза – топло ми е. И аз го отвих, но той така нещо му дойде отвътре, подаде си ръчичките и в мен почина", сподели бабата на децата Стоянка Йорданова.

Районната прокуратура в Генерал Тошево разследва причините за смъртта на 9-годишния Стефко.