Нови протести се състояха в четири града в защита на пловдивчанина д-р Иван Димитров, арестуван по обвинение в убийство на крадец, нахлул в дома му.

Недоволството срещу задържането му продължава да расте. За втори път граждани се събраха пред сградата на Второ РПУ в Пловдив, за да изкажат подкрепата си за доктора. Протести имаше и в други градове – София, Варна и Стара Загора.

Навсякъде хората се подписваха в подписка с искане за освобождаване на д-р Димитров, а също и за промени в НК, касаещи неизбежната самоотбрана.

В Пловдив близки, приятели, колеги и непознати подкрепиха лекаря. Таксиметрови шофьори и фенове на двата пловдивски отбора „Локомотив” и „Ботев” застанаха рамо до рамо на протеста. Шествието блокира движението в града. Протестиращите опитаха да се срещнат  с дежурен прокурор,който обаче така и не се появи.

В София протестиращи чакаха на опашка, за да се подпишат под петиция в подкрепа на д-р Димитров.

Снимка: Ладислав Цветков

Блокираха и движението на трамваите пред Съдебната палата.

Снимка: Ладислав Цветков

В Стара загора също настояха за промяна в закона за неизбежната отбрана.

Снимка: Дарина Колева

И във Варна протестиращи поискаха докторът да бъде освободен незабавно.

Снимка: Йордан Фотев

Събраните подписи в защита на доктора ще бъдат внесени в парламента и в Министерския съвет.

Съпругата на задържания лекар се надява утре той да бъде пуснат от ареста, когато изтича 72-часовата му мярка, а роднините на убития мъж заявиха, че не бива за кражба да се убива.

Снимка: bTV

„Ако съпругът ми не си беше вкъщи в нощта на нападението, с мен и децата можеше да се случи нещо страшно”, каза съпругата на задържания доктор.

Жената потвърди, че къщата, в която живеят с роднини, е атакувана от крадци три пъти, на крадците така и не са задържани. Жулиета се надява мъжът ѝ да бъде освободен утре, когато голямата им дъщеря има рожден ден.

Близките  на убития  Георги Джевизов пък твърдят, че във фаталната нощ той  не е влизал в чужд имот, а просто гледал кофите за смет. Според  роднините за кражба не може да се отнема човешки живот.

Снимка: Емил Кацаров

Близките на убития Георги искат  строго наказание за д-р Иван Димитров.