Напрежение, опашки и недостиг на ваксини в първия ден от връщането на „зелените коридори“. Пациентите се наредиха пред имунизационните пунктове часове преди да отворят, но част от тях си тръгнаха разочаровани.

Според здравния министър проф. Костадин Ангелов не може да се говори за хаос. Той увери, че до края на юни е възможно да бъдат ваксинирани над 70 на сто от българите. 

В различните болници действат различни правила за „зелените коридори“. Част от лечебните заведения ваксинират с предимство хората от първа до четвърта фаза от плана за ваксинация, в други – достъпът е свободен за всички.

Налични ваксини в пункта на Александровска болница все още има. По график там работят от 9 до 17:30 ч. Ако има желаещи, работното време може да се удължи. Днес в лечебното заведение са имунизирани 171 души. 

Във ВМА обаче ваксините се изчерпаха за часове, след като отвори пункта. В столичната болница „Света Анна“ препаратите свършиха още вчера. Пункт трябва да отвори в „Св. Иван Рилски“, но там дози ще се поставят на хората от първа до четвърта фаза. 

Снимка: btvnovinite.bg

Най-нетърпеливите застанаха на опашката още в 7 сутринта пред пунктовете на Пирогов. Цветан чакаше вчера, тук е и днес. Посочи, че организация липсва. Пепа пък иска да се възползва от „зелените коридори“, защото е под номер 228 в списъка на личния си лекар и се опасява, че скоро няма да получи доза от джипито си. 

Кабинетът в „Пирогов“ отвори близо час след посочения. Малко след това излязоха и първите ваксинирани. Въпреки че „зеленият коридор“ трябваше да отвори в 13 ч., но доза получиха и хора извън приоритетните групи. Днес в спешната болница успяха да се имунизират 550 души, с което препаратите се изчерпаха и пунктът затвори. Той ще бъде възобновен при нова доставка.  

По-късно от лечебното заведение съобщиха, че там ще се ваксинират само членове на секционни избирателни комисии и всички, на които трябва да се постави втора доза ваксина.

Десетки се наредиха и пред ВМА, но ваксините бързо свършиха. 500 дози от „АстраЗенека“ получи Александровска болница.

Здравните власти обясниха, че до струпване по пунктовете се стигнало, защото болници не спазили указанията, да поставят на видно място информация. 

Снимка: btvnovinite.bg

„В целия свят има опашки, в целия свят не се говори за хаос, а за желание на хората да се ваксинират, само в България се говори за хаос. Аз наричам това наплив и желание на хората да се вакsиснират“, коментира здравният министър.

А за да не прекъсва имунизационния план, страната ни преговаря с Франция и Германия за ваксини назаем, обяви министър-председателят Бойко Борисов. Днес пристигнаха още  21 хил. дози от препарата на „Пфайзер“, които ще бъдат разпределени към регионалните здравни инспекции.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!