На старта на летния сезон концесионери с апел за актуализиране на Наредбата за водното спасяване. От днес плажовете по Черноморието трябва да са готови за туристи. Заради недостига на спасители и медицински кадри обаче ивиците се разкриват поетапно.

В Слънчев бряг, където вече има много туристи, плажовете са подсигурени със спасители и медицинско обслужване.

На повечето места, включително и на градския плаж в Бургас, ивиците се обезопасяват поетапно, до края на юни. За момента от 11 поста са разкрити само два, дежури и един екип лекар с медицинска сестра.

Кадровият проблем е най-сериозен на новоотдадените плажове под наем, които тепърва търсят спасители. 

Едно от решенията, които предлагат концесионери, е плажовете да бъдат категоризирани според това колко са опасни и посещавани. Така по двама спасители на всеки 150 метра да има там, където морето е бурно.

След като плажовете са почистени, започва поставянето на чадърите и останалото оборудване. На Северния плаж в Бургас не бързат - всички спасителни постове ще заработят от края на юни. 
 
"Има плажове, които са по-открити, които може би не е нужно да има толкова много спасители като брой, може да се използват варианти като обходни двойки. Докато има по-малки плажове на по-опасни места, на които може би там трябва да се наблегне повече", заявява председателят на Асоциация за управление на морските плажове Симеон Цветков.

"Оттук се вдишва два пъти - 30 натиска, две вдишвания. След това се отваря да излезе, ако има някаква мръсотия, пак се поставя и пак се вдишва", обяснява старши спасителят Веселин Илиев.

Спасителните постове трябва задължително да са оборудвани с въжета, свирки и буйове.

"Изгорели от слънцето те издържат точно един сезон. Просто всяка година, ако не през две години, трябва да се сменят, защото се късат самите колани на буйовете, ние сме ги шили и сме ги правили", казва старши спасителят Петър Русев.

Според концесионери наредбата за водното спасяване трябва да бъде обновена с АТВ-та, джетове и дронове, които да компенсират липсата на спасители.      

"Навремето сме били 17 поста, сега сме само 11 поста, на практика на половината спасители. 20 човека пък спасяваме 10-15 хиляди човека", казва Петър Русев.

"Имаме като оборудване ЕКГ в линейката, но е желателно наистина в медицинския пост или медицинския пункт да имаме мини ЕКГ апарат, защото все пак да можем с него до плажната ивица да стигнем", обяснява медицинската сестра Мила Самсонова.

Най-често летовниците търсят първа помощ при наранявания от стъкла на плажа, ужилване от медуза или прилошаване при високо кръвно.

Към Министерството на здравеопазването е създадена работна група за актуализиране на Наредбата за водното спасяване, но не се очаква решенията да влязат в сила това лято.