Макар първите организирани туристи да пристигнаха още преди месец и половина, сезонът започва плахо заради студения май.

"Чух, че Слънчев бряг е популярно място Трябваше да бъде яко, но нито магазините са отворени, нито има много хора наоколо“, каза Патрик Смит, турист от Великобритания.

Хотелиери в Слънчев бряг признават, че  има отлив през май.

"Гостите, които са от близките държави, например като Румъния, Молдова, изместват почивките си за юни месец, тъй като сутрешната температура, за съжаление, стига до 8-9 градуса, водата в морето е все още студена, самият плаж не е открит все още", заяви управител на хотелски комплекс на Слънчев бряг.

Въпреки това, от бранша са оптимисти. Ранните записвания са с около 30% повече. Масово хотелите вече са запълнени за най-силните юли и август.

"Всички се молим да няма форсмажорни обстоятелства, защото вече ни омръзна от всякакви подводни камъни, които излизат", сподели Павлин Косев, управител на хотел във Върна.

Най-много туристи се очакват от Румъния, Полша и Германия. Сериозен интерес има и от скандинавието.

"Доста голямо разнообразие от туристи ще компенсира липсата на туристи от Украйна, Русия, заради войната там“, подчерта Стоян Маринов от Варненска туристическа камара.

С 20% повече са заявените полети на летищата в Бургас и Варна в сравнение с миналата година, посочи компанията-оператор. За периода май-октомври се очакват близо 11 000 полета – 6 200 в Бургас и 4500 във Варна.