Небрежност при работата е най-вероятната причина за изтичането на газ пропан-бутан край варненското село Езерово, посочи на пресконференция главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР.

По думите му при преливането на газ пропан-бутан от жп цистерна в автоцистерна, най-вероятно се е скъсал маркуч и оттам е започнало изтичането на газ, довело до взрива. Николов уточни, че поради опасността за населението, в София веднага се е свикал кризисен щаб.

След инцидента първи са се отзовали Пожарната служба на ТЕЦ Варна, след което Пожарната на Варна и Противопожарната служба на летище Варна.

Главен комисар Николов коментира, че все още не са ясно истинските причини за възникването на изтичането на газ, а след това и за взрива.

Той е посетил пострадалите във Военноморската болница във Варна. Най-тежко пострадалият е 69-годишният мъж, с 90% изгаряния. Лекарите правят всичко възможно, за да спасят живота му. Останалите пострадали, между които и са пожарникари и една жена, са с по-леки изгаряния, каза още главен комисар Николов.

Пострадалите от взрива край Езерово и техните семейства ще получат психологическа помощ, добави главният комисар Николай Николов.

Той посочи и материалните щети, които експлозията е нанесла – унощожени са две ж.п. цистерни, една автоцистерна, съоръженията на естакадата, паркираните в близост автомобили, около 40 сгради в село Езерово са с изпочупени стъкла.

Вече е направено необходимото, сформирана е комисия за оглед на щетите по частните домове. „Техническата неизправност при инцидента или неспазването на технологичната дисциплина ще бъдат уточнени от проверката на прокуратурата, но според нас най-вероятно това е причината за разливането на пропан-бутана и за взрива.

Въпросът е обаче, как е възникнала искрата за запалването, при положение, че изискванията са категорични, че работата там трябва да е само с материали и инструменти, които са искронеобразуващи. Ние не се бъркаме в работата на компетентните органи, но искаме да уточним, дали е спазена вътрешноведомствената нормативна база”, посочи главен комисар Николов.

Газовата компания е проверявана в началото на тази година и са издадени 5 предписания за противопожарната безопасност на склада. Всички предписания са били изпълнени.

"Разхлабена, незавита до край гайка на крана на автоцистерната или неправилно завита и се е изтръгнала от високото налягане в маркуча, тъй като гайката си е все още на маркуча.", посочи възможно обстоятелство кметът на Белослав Желязко Петров.

Докато пожарникарите гасили първата цистерна се пука втора и започва да изтича газ."Веднага разпоредих евакуация на хората и на техниката и в момента, в който се изтеглиха пожарните автомобили се получи взрива, в следствие на което колите бяха изхвърлени на около 10-15 метра от мястото си", заяви Димитър Янев, нач. на Районна служба при ПБЗН – Варна.

Около 30 сгради в Езерово са пострадали, за хората нощта е била безсънна.

И докато екипите разчистваха ЖП трасето, на гарата във Варна цареше хаос. Пътниците в международния влак за Москва чакаха повече от 12 часа за да тръгнат. Жена колабира заради жегата във влака и й беше оказана първа помощ, а БЧК достави храна и вода. „Нищо не ме притеснява, благодаря на българските служби за храната и водата”, коментира един от чакащите. Друг добави, че са искали да преместят децата в кафенето , но не са им позволили.

Вътрешният министър е сформирал комисия, която да установи причините за инцидента. Експертите пристигат във Варна утре.

Вчера цистерна се взриви до Езерово, в резултата на което пострадаха 12 души. Огънят беше потушен след близо седем часа.