Небостъргачите в столицата ще стават все повече. Тези сгради обаче могат да се окажат проблем за трафика в града.

На няколко места в столицата върви строителството на високи сгради на пл. Македония, до НДК, на бул. "Цариградско шосе", „Лозенец”, проект има и за „Хладилника”.

Към списъка с високите сгради може да се добави още една тя ще се появи на бул. България. Очаква се да е висока 77 метра.

За да няма проблеми с трафика и достъпа до новата сграда, ще се строи допълнителен път, локал, който ще обслужва само нея.

Не навсякъде обаче има шанс са изграждане на платна, затова според главния архитект трябва да се мисли за облекчаване на трафика с появата на мултифункционалните сгради:

„Правилният модел е изграждане на паркинги по периферията и влизане в историческия център само с определен регламент”, каза арх. Здравков.

В повечето високи сгради ще има жилища, търговски зони,  хотели и офиси. Пазар за това според хората, които ги изграждат, има.

На Цариградско шосе, където се очаква да се появи 202-метров небостъргач до вече изграден един, няма притеснения, че площите ще останат незаети:

„Първата сграда е пълна на 100%, част от компаниите предвиждат разширяване на техните офисни площи и най-вероятно част от тях ще преминат в новата сграда”, каза Ангел Захариев – главен проектант на сградата.

В бъдеще се очаква да има три обособени зони, в които строителството на небостъргачите да бъде разрешено – на входа на бул. "Цариградско шосе", по продължението на „Царица Йоана” и в района на жп гарата.