Проблемите с водата в Перник и околността не спират. Жители на Батановци сигнализираха, че от близо десет дни са без капка вода. 

Ако това не се промени, са готови да протестират.

Батановци е едно от населените места, което е засегнато от водения режим в област Перник. Интересното тук е обаче, че градът се захранва от две места, една част получава вода от Перник, другата от Радомир.

Махала "Андрейна" досега е получавала вода от Радомир, на 27 ноември обаче получават неприятна изненада, водата им спира изцяло. Без предупреждение и без да е обяснено на жители защо и до кога ще продължи.

Снимка: bTV

Хората негодуват, защото изпитват силно затруднение в бита си, за да напълнят една туба. Някои ходят 3 км пеша, за да носят вода от малък кладенец, други пък разтопявали лед от покривите, за да напълнят тубите си. Многократно се опитват да сигнализрат и институциите, но без успех.

За ден на местните е била осигурена водоноска, водата в нея обаче замръзнала.

Обяснението на институциите е, че махалата се захранва от незаконен кран, който източва водата от Перник към Радомир. Без предупреждение от басейнова дирекция го пломбират.

Снимка: bTV

„Освен в махала "Андрейна" в бившето ДЦЗ „Васил Коларов”, имам един блок 10, който се наводнява, хората повече от 10 дни плуват във фекалии. За мен ВиК не работи, не може да оставиш в 21 век едната част на града без вода, другата част на града да плува във фекалии”, заяви Радослав Петров -кмет на Батановци.

Решението - да се изгради около 400 метра ново водохващане към друг водопровод. Това стана ясно, след като жителите поискаха среща с новия областен управител.

Ако до утре не им бъде осигурена вода, местните се готвят да затворят пътя Перник-Радомир.

Малко след излъчването на репортажа по bTV зам.-областният управител, заедно с експертен екип, са дошли на място, за да направят оценка на ситуацията. Той е поел ангажимент, че до дни ще започне изграждането на ново трасе.

Жителите на Батановци ще дадат няколко дни отсрочка на институциите, преди да предпримат стачни действия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!