Проблемите с водата в Перник и околността не спират. Жители на Батановци сигнализираха, че от близо десет дни са без капка вода. 

Ако това не се промени, са готови да протестират.

Батановци е едно от населените места, което е засегнато от водения режим в област Перник. Интересното тук е обаче, че градът се захранва от две места, една част получава вода от Перник, другата от Радомир.

Махала "Андрейна" досега е получавала вода от Радомир, на 27 ноември обаче получават неприятна изненада, водата им спира изцяло. Без предупреждение и без да е обяснено на жители защо и до кога ще продължи.

Снимка: bTV

Хората негодуват, защото изпитват силно затруднение в бита си, за да напълнят една туба. Някои ходят 3 км пеша, за да носят вода от малък кладенец, други пък разтопявали лед от покривите, за да напълнят тубите си. Многократно се опитват да сигнализрат и институциите, но без успех.

За ден на местните е била осигурена водоноска, водата в нея обаче замръзнала.

Обяснението на институциите е, че махалата се захранва от незаконен кран, който източва водата от Перник към Радомир. Без предупреждение от басейнова дирекция го пломбират.

Снимка: bTV

„Освен в махала "Андрейна" в бившето ДЦЗ „Васил Коларов”, имам един блок 10, който се наводнява, хората повече от 10 дни плуват във фекалии. За мен ВиК не работи, не може да оставиш в 21 век едната част на града без вода, другата част на града да плува във фекалии”, заяви Радослав Петров -кмет на Батановци.

Решението - да се изгради около 400 метра ново водохващане към друг водопровод. Това стана ясно, след като жителите поискаха среща с новия областен управител.

Ако до утре не им бъде осигурена вода, местните се готвят да затворят пътя Перник-Радомир.

Малко след излъчването на репортажа по bTV зам.-областният управител, заедно с експертен екип, са дошли на място, за да направят оценка на ситуацията. Той е поел ангажимент, че до дни ще започне изграждането на ново трасе.

Жителите на Батановци ще дадат няколко дни отсрочка на институциите, преди да предпримат стачни действия.