Не по-малко от две години ще са необходими, за да започне изграждането на втори кабинков лифт над Банско. Това прогнозира представител на концесионера „Юлен” след среща в екоминистерството, където беше представен идейният проект за новото спортно съоръжение.

Тази вечер се очакват протести срещу решението на правителството от 28 декември за Пирин в 10 български града.

„Имаме две екологични процедури, които ще минат през пълно съдебно обжалване”, заяви адвокат Петър Петров, представител на „Юлен”. „Една съдебна процедура на две инстанции е не по-малко от една година, тоест ще има две пълни години”, изчисли той.

На срещата в МОСВ са обсъдени действията по конкретните процедурни стъпки. Първата от тях е наемането на проектантски екип от страна на концесионера, след което ще се изготви мотивирано предложение до община Банско и ще се премине през екологичните процедури.

По думите на адвокат Петров нито един от водещите световни специалисти не препоръчва варианта за увеличаване на капацитета на сегашната кабинка.

„Тълпата, която в момента се събира на началната станция на кабинковата въжена линия, ще се пренесе на горна станция. Това огромно количество хора ще се събира на Бъндеришка поляна и лифтовете, които са там, няма да могат да ги извозят. Ако има втора кабинка, тези потоци ще се разделят – единият ще върви към Бъндеришка поляна, за по-напредналите скиори, и към местността Шилигарника за по-начинаещи”, коментира той.

„Ако започнем да правим реконструкция, това означава, че две години ски зоната ще бъде откъсната и няма да има връзка с града, тъй като ще трябва да премахнем съществуващата кабинка”, отбеляза още представителят на „Юлен”.

Това означава, че през този период до планината ще се стига с автомобили, което е по-замърсяващо, каза кметът на Банско Георги Икономов, който също присъства на срещата в МОСВ.

„Нито сме имали, нито имаме, нито ще имаме каквото и да било желание да изграждаме леглова база на територията на парка. Който го твърди, спекулира и заблуждава обществото, защото то е забранено и по закон”, заявиха от „Юлен” в позиция до медиите.

Тази вечер в 12 града ще има протести срещу новата въжена линия. Според протестиращите правителството е погазило над 1000 писмени становища и над 100 хиляди писма от граждани от цял свят в защита на парка.

Планът за управление, одобрен от Министерския съвет между празниците, ще бъде обжалван в съда, каза пред bTV Борислав Сандов от „Зелените”. Подготвяме жалба и към ЕК, тъй като има нарушени две европейски директиви – тази за стратегическа екологична оценка и тази за местообитанията, допълни той.

ЕК ясно подчертава, че при промяна на плана за управление на национален парк е необходимо да се изготви екологична оценка. Това не беше направено, което е нарушение и по смисъла на българското законодателство, отбеляза Сандов.

Самата процедура също е в нарушение на Закона за околната среда и водите, тъй като не се направи обществено обсъждане, каза още той.

 „Протестите ще продължат, докато се приложат законите в България”, посочи Тома Белев от „За да остане природа в България”.

„Първата кабинка доведе до изчисането на 65 дка вековни гори, за втората няма да са по-малко. Има ли необходимост от нея обаче, защото концесионерът отчита 2000-3000 посетители дневно горе, а самата кабинка към настоящия момент осигурява 2000 души на час и може да се увеличи, без нито едно дърво да бъде изсечено, допълни Белев.

Защитниците на лифта от Банско и региона пък организират контрапротести. Те отново се готвят да блокират и пътя за Гърция като израз на недоволство срещу така наречената от тях „зелена мафия”.

Ще спрат ли протестите изграждането на втори лифт над Банско?