Опасно за дишане в София днес. Станциите за измерване на качеството на въздуха отчитат сериозни превишения, на места 4 пъти над нормите.

"Дружба" се събуди в гъста мъгла. Ситуацията в квартала, както и в други части на София, беше подобна и по обяд. Намалена е видимостта и около Националния дворец на културата.

“На центъра сме. Не можем да се намерим. Преди малко трябваше да се търсим заради мъглата“, коментира Богомил пред bTV.

И докато някои приемат с усмивка, други се притесняват за здравето си заради смога. Причинява им кашлица.

Пулмолозите съветват в дни като днешния да се избягват излизания навън - предупреждението важи още повече за хора с хроничния заболявания и деца.

„Тези, които се налага да излизат - съветвам или плътни шалове, или така наречените респираторни маски. Основният симптом е кашлицата - кашлицата е защитен механизъм. Има хора, които могат и задух да получат - това е характерно за малки деца и хора с астма“, коментира д-р София Ангелова.

Мръсен въздух в пъти над нормата са отчели и петте общински станции. В „Надежда“ нивата са 200 микрограма на кубичен метър при норма от 50. Това обаче се оказва недостатъчно за въвеждането на така наречения "зелен билет".

За да намери източниците на замърсяване, Столичният инспекторат тръгна на проверки по автосервизи и строителни обекти.

Най-честите нарушения са за изгаряне на отпадъци. Написани са четири акта. Глобите варират - от 1400 до 50 000 лева. 

Проверките за източниците на замърсяване ще продължат и в следващите дни.

Темата коментираха заместник-кметът по екологията в Столичната община Надежда Бобчева и Стефан Димитров от доброволческата гражданска платформа за мониторинг на въздуха AirBG.info.

Какво казаха те - чуйте във видеото.