Премиерът Кирил Петков не изключи риск за газовите доставки в България и Европа при ескалация на конфликта около Украйна. Коментарът си той направи пред журналисти след участие в редовния парламентарен контрол. По-рано днес Русия поиска НАТО да изтегли войските си от Румъния и България.

"Ако конфликтът излезе извън контрол под някаква форма, ние можем да имаме рискове с газовите доставки - това е не само за нас, но и за цяла Европа. Вече говорихме с енергийния министър - какви са алтернативите и какво друго може да се направи, така че да сме сигурни, че енергийната ни сигурност е запазена", коментира Петков.

Министър-председателят е на мнение, че България е голям производител на електроенергия и при такива екстремни ситуации ще може да компенсира с електроенергия част от липсата на газ.

"Аз лично се надявам, че няма да се стигне чак дотам. Мисля, че много хора в момента работят сериозно в дипломатически план да се стигне до деескалация. Това е моята информация до този момент и се надявам, че част от тази реторика, на която бяхме свидетели днес, е повече реторика, отколкото реална опасност за наистина случващ се конфликт", коментира премиерът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!