Директорът на Военномедицинската академия и бивш началник на щаба е сред първите ваксинирани с трета доза у нас. Професор Венцислав Мутафчийски заедно с 11 други медици си поставиха подсилващата доза ден след препоръките на здравното министерство.

Снимка: bTV

Навсякъде ли е в ход поставянето на трета доза - въпрос към Кристина Налбантова, здравей!

От МЗ още не са дали конкретен отговор могат ли пунктовете да започнат да поставят трета доза. В много от тях, сред които и в „Пирогов“, чакат зелена светлина от институциите.

Ваксината, която ще се прилага, е тази на „Пфайзер“, а една от официалните препоръки на съвета по имунопрофилактика е да се изследват антителата. Не стана ясно дали от здравното министерство ще покриват тези разходи.

Снимка: bTV

А лекарите отчитат, че желаещите да подсилят имунитета си се увеличават всеки ден.

Анжела Мизова казва, че като фармацевти тя и колегите й са на първа линия всекидневно. Завършва ваксинацията си преди 7 месеца.

„Бих се ваксинирала с трета доза при първа възможност. И се надявам ние, като специалисти, работещи с COVID болни, да попадаме в нея. Основно разговаряме с контактни на болните, но в много от случаите са и самите болни. Те ходят при специалисти и след това директно идват с рецептата в аптеката“, казва Мизова.

Сред първите ваксинирани е бившият началник на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, както и още 11 медици от Военномедицинската академия.

На някои места обаче все още не могат да започнат с поставянето на трета игла - защото чакат препоръката да се официализира. Д-р Плачкова казва, че вече има много желаещи и че подсилване е необходимо най-вече за уязвимите групи.

„Всички, които по някакъв начин имат понижен имунен отговор, и лош имунолугичен статус. Това са безброй много заболявания. Онкоболни, диабетици, астматици“, казва д-р Радостина Плачкова, лекар във ваксинационния пункт на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Според проф. Тодор Кантарджиев - изследване на антителата за хора над 65 и с отслабена имунна система преди трета доза не е необходимо.

Снимка: bTV

„Презумпцията е, че имунната система с напредване на възрастта има необходимост от една следваща доза. Третата доза е добра идея и страничните ефекти не са повече от тези на втората доза“, обясни Кантарджиев.

Той пояснява, че около 50% от хората не изглеждат добър имунитет - и подсилване е необходимо и при тях. 

Трети дози на рисковите групи вече се поставят в много страни, сред които Съединените щати, Израел, Испания, Германия, Гърция, Румъния.

А на Единния информационен портал вече публикуват данни за броя на заразените ваксинирани. Те са 234, или под 13% при 1835 нови случая.

Имунизирани са били и шестима от 99 починали.  А от 684 новопостъпили в болница - 59 са с ваксина.