Проф. Венцислав Мутафчийски и още 11 негови колеги от ВМА си поставиха трета доза ваксина, съобщиха във „Фейсбук“ страницата на лечебното заведение.

„С този вирус трябва да се води решителна борба. В момента 97% от хоспитализираните с инфекция пациенти в COVID зоните на ВМА са неваксинирани“, посочват от лечебното заведение.

„Доказано е, че определен период след имунизацията защитата намалява. Затова нямах никакви колебания, както и при „първата игла“, да си поставя и „трета“, посочва проф. Мутафчийски.

„Не остана човек, който да не се е „сблъскал“ с вируса – лично или чрез свои близки и приятели. Всеки ден виждам колегите си в инфекциозната клиника, които се научихме да разпознаваме по силуетите им. Те забравиха какво е да работят без тежкото защитно облекло. Но в очите им все още се чете надежда, че хората ще си върнат вярата в науката и че заедно ще спечелим тази война“, пише още във „Фейсбук“.

Според проф. Тодор Кантарджиев третата доза е необходима, както за медиците на първа линия, така и за всички, които са с отслабена имунна система.

„Презумпцията е, че имунната система с напредване на възрастта има необходимост от една следваща доза. Тези, които трябва да си поставят трета доза, нямат нужда да си изследват имунитета. Ако имат желание - да си направят, няма риск за здравето им“, каза Кантарджиев.

Като подсилваща доза засега ще се прилага само ваксината на „Пфайзер/Бионтех“.

Припомняме, че подсилващата игла ще се препоръчва за хора с имунен дефицит, за онкоболни, трансплантирани, както и за възрастните над 65 години, а също и за хората от социални заведения и старчески домове, както и пациенти, които не са изградили достатъчно силен имунитет след първите две дози.