Специален Център за наблюдение и постоянен мониторинг на нивата на водоемите има в община Бургас. На едно табло са показани водните обекти – Черно море, езера, реки и язовири и светят в зелен цвят, променят се в жълт, когато нивото стане опасно, и съответно в червено, когато е критично.

Системата струва близо 800 000 лева и беше изградена пилотно заради наводненията от преди 3 години, когато отново имаше три жертви на водната стихия.

Сензорът е бил наводнен от високата вода, получавала се е информация, но без снимков материал”, обясни Галя Байчева от Управление на кризи и бедствия.

Кризисният щаб получава автоматични съобщения малко след 12 ч. в злополучната нощ. Екипи тръгват на проверка. Вълната идва от съседната община Камено, където система за мониторинг на водите няма.

Трудно и бавно е възстановяването след смъртоносната вълна в общината. Хората там все още търсят отговор на въпроса природата или човекът са виновни за нещастието, което ги сполетя.

Трети ден 70-годишната Таня е в безизходица. Вечер спи в кметството, защото къщата й е необитаема. В Полски извор калта е превзела къщите.

Хората, които са наводнявани по няколко пъти обаче, трудно вярват на обещания.

Кучета и водолази безуспешно търсиха и днес изчезналата в потопа жена.

Разрушенията по републиканските пътища от този инцидент са за минимум за 4 млн. лв, каза  Николай Нанков, министър на регионалното развитие.

Пътищата трябва да се възстановят максимално бързо, а до края на седмицата да има нормален ритъм на живот в района – това обеща регионалният министър.

Собствениците на язовир „Чотората” край с. Трояново в община Камено, чиято стена се скъса, са категорични, че той не може да залее населени места и да е причина за наводненията в Бургаско.

Димчо Мутафов и съпругата му Елена Димитрова, която е и общински съветник от БСП в Камено, отхвърлиха обвиненията в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Язовирът сега е празна черна дупка. Приливната вълна отнася стената от земна маса. Управител на язовира е сънът на Мутафов.

Бащата е бил директор на строителната дирекция в Камено над 30 години до идването на власт на сегашния кмет, избран с подкрепата на ГЕРБ. Майката – настоящ съветник от БСП.

"Аз съжалявам много за хората, които си отидоха така нелепо, но мисля че моето семейство, моят син и аз като общински съветник от БСП нямаме никаква персонална вина", заяви д-р Елена Димитрова, общински съветник от БСП в Камено.

Синоптиците на bTV предупреждават за още дъжд утре, когато е в сила Код жълто в 12 области от Източна и Югоизточна България.

За по-малко от денонощие Националната кампания на БЧК с подкрепата на bTV събра малко над 36 000 лева.

Акцията продължава, а дарените средства ще отидат за възстановяване на щетите в домовете на пострадалите, както и за осигуряване на консумативи и материали.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!