Днес се навършват три години от наводнението в Аспарухово. Бедствието във варненския квартал отне живота на 13 души.

Церемонии за възпоменание на жертвите не са предвидени.

Едва преди дни прокуратурата оповести експертиза, според която трагедията се дължи на природен феномен – съчетание на климатични, ландшафтни и "антропогенни" фактори.

На 19 юни 2014 г. вечерта огромна приливна вълна помете двете дерета, повличайки хора, покъщнина и автомобили.

Трагедията предизвика невиждана съпричастност – стотици доброволци се включиха в почистването на квартала, над един милион лева бяха събрани от дарители в помощ на възстановяването.

Три години по-късно с 8 милиона лева от европейския фонд „Солидарност” на мястото на деретата убийци бяха изградени два охранителни канала.

Все още обаче хората се оплакват от недовършена инфраструктура, а жителите на Аспарухово не се чувстват защитени от ново бедствие.

Преди дни министърът на регионалното развитие Николай Нанков и представители на Община Варна направиха оглед на охранителните канали, изградени на мястото на деретата-убийци.

Съоръженията би трябвало да предпазят квартала от повторение на трагичния инцидент.

Министърът отхвърли твърденията на вещите лица от БАН, изготвили експертизата за причините за бедствието, според които регионалното министерство не е изпълнило задължението си за оценка и картографиране на геоложкия риск.