Навършват се 10 години от атентата на летището в Бургас – първият терористичен акт в най-новата ни история. Годишнината ще бъде почетена с възпоменателна церемония в памет на жертвите на летище „Сарафово“.

В Бургас се проведе възпоменателна церемония в памет на жертвите. Възпоменанието се състоя при изключителни мерки за сигурност. Районът остана отцепен през целия ден. Проверяваха се колите на всички, влизащи на територията на летището. В охраната бяха включени и снайперисти.

За годишнината от тъжното събитие пристигна бащата на 36-годишния шофьор на автобуса - Мустафа Кьосов, както и роднини на петте жертви от Израел.

Снимка: Лора Стаматис

Преди 10 години, в разгара на летния сезон, летището беше пълно с туристи, автобуси чакаха пристигащи от Израел летовници, когато в багажното отделение на един от тях избухна бомба. Уби шестима и рани близо 40 души.

Атентатът промени завинаги илюзията, че България може да остане встрани от тероризма.

18 юли 2012 г. промени живота на много хора. Сред тях са семействата на шестте жертви – петима израелски туристи и българският шофьор на автобус Мустафа Кьосов. Близо 40 души бяха ранени.

Снимка: Лора Стаматис

Разследването продължи 8 години. То установи, че трима ливанци организират атентата в България. Единият загива при взрива, другите двама напускат страната с фалшива самоличност. Оттогава са в неизвестност, а присъдите им са задочни. На втора инстанция са осъдени на доживотен затвор без замяна. Издирват се от Интерпол.

Според бившия посланик на Израел, терористите са търсили у нас т.нар. "качествена цел".

"Тогавашната им цел беше да намерят евреи в Европа. И ние знам, че те са пътували по Черноморието. Били са във Варна и са преценили, че по-удобната им цел може да бъде постигната тук в Бургас. Тук имаха повече цели, повече туристи", каза Шаул Камиса Раз – бивш посланик на Израел в България.

"Промени най-вече мисленето на хората. Промени това, че една илюзия, която съществуваше преди атентата, илюзията, че България, българите са свободомислещи и това е достатъчно, че си защитен от това да си въвлечен във война", заяви Орлин Мандов – почетен консул на Израел в Бургас.

"Днес е специален ден, в който отдаваме почит на шестте жертви на тази туристична атака - един българин и петима израелци, но също и за да изпратим ясно послание: тероризмът никога няма да победи!", отбеляза Йорам Елрон, посланик на Израел в България.

Снимка: Лора Стаматис

Според прокуратурата тримата атентатори са свързани с „Хизбула“, но в присъдата по делото името на групировката не се споменава. 

Мегаделото ще бъде окончателно решено от Върховния касационен съд.