Попадналият в търговската мрежа спанак с листа татул продължава да е водеща тема и днес. Количеството в склада на пловдивския производител е с предписание да бъде унищожено. Беритбата на съмнителния зеленчук е спряна. Така няма опасност от рецидив в търговската мрежа, успокоиха от Агенцията по храните в Пловдив.

Инспекторите от агенцията по храните продължават проверките и изземват наличните количества от магазините.

„Искаме да призовем и гражданите, които вече са си закупили и може би има в хладилниците останал от този спанак, с производител от Пловдив, просто да не го консумират, а да го върнат в обекта от който са го закупили”, призова директорът на инспекцията по храните в Търговище д-р Анелия Цонева.

Агенцията за безопасност на храните очаква до дни информацията от търговската мрежа за продаденото количество опасен спанак.  

От първо лице

Галин Иванов от Попово и съпругата му се почувствали зле, минути след като яли от спанака. Купили го от верига хранителни магазини.

Снимка: bTV

„Жена ми се свлече на дивана и каза – нещо ми стана, в тоя момент и аз започнах да чувствам нарушение в зрението и веднага потърсихме спешна помощ в Попово… Бяхме в доста тежко състояние,особено жена ми  халюцинираше, имам чувството че в линейката изпадаше в безсъзнание”, разказа мъжът.

Айлин Садък от Търговище също пазарувала в хипермаркет: „В момента в който тръгвам да го готвя, намирам някакви стръкчета които са по различни от това на спанака и добре, че ги мих листенцата едно по едно и не попаднаха в храната на детето”.

Симптомите

Симптомите при отравяне с татул се появяват до няколко часа след консумация. Те са халюцинации, сухота в лигавиците, сърцебиене и нарушено зрение.

Лечението се провежда с медикаменти, а зеленото растение е най-опасно за децата и възрастните над 70 години, предупреждават токсиколози.

„Сърдечно-съдови проблеми, които имат, хора, които имат ритъмни, проводни, нарушения, хора, които имат високо кръвно – в една възбудна ситуация те по принцип ще качат още кръвното и от там вече могат да възникнат всякакви видове усложнения от основните системи на организма”, посочи началникът на спешната токсикология във ВМА д-р Детелина Перчемлиева.

Четирима души са били приети в „Пирогов” след консумация на спанак в последните седмици, уточниха от спешната болница.

Още на 28 октомври потребители алармират в социалните мрежи за купеното от магазина.

Производителят

Спанакът е отгледан  край пловдивското село Златитрап. Производителят казва, че зеленчукът, който има сертификат за качество по международни стандарти, се прибира механично от полето.

Снимка: bTV

„Хората, които стоят тук, на лентата, правят първичното сортиране, когато видят нещо, което не е спанак, в случая може да е плевел, изсъхнала клонка, жълти листа, бучка пръст и всичко, което не би трябвало да е в пакета, се отстранява”, подчерта Ивайло Малджански.
 

Снимка: bTV
После и работниците проверяват и прочистват от плевели.

Земеделецът сортирал спанака си в склад без регистрация в Агенцията по храните, но след наложен акт, това е направено.

Според асоциацията "Активни потребители" от БАБХ трябва веднага да съобщят марката на продукта. "Като не се съобщава името на продукта, се уреждат и интересите на потребителите, и риска за здравето, и всички останали производители, защото хората спират да купуват", коментира Богомил Николов.

Отговорът на БАБХ - юридически това не може да стане. Отговорност имат търговците. За проблема с татула в спанака контролният орган не е информирал и европейската система за бързо предупреждение за храни и фуражи, защото партидата не е напускала територията на България.