Натоварен е трафикът в последния работен ден. Хиляди тръгнаха на път за националния празник. 

Около 280 000 българи ще пътуват за почивните дни, а 60 000 от тях са избрали да почиват в съседни страни. 

Снимка: bTV

Колони от автомобили се образуваха преди тунел "Витиня" на автомагистрала "Хемус". Интензивно е движението и по останалите основни пътища в страната. Очаква се към Шипка да има 1000 автобуса, отделно ще пътуват и коли. За да облекчат трафика, от КАТ спират камионите и вадят максимален брой екипи на пътя.

Пътя София-Варна също има засилено движение. Пътна полиция следи за нарушители. А над 100 тол патрула са на пост за празника.

Първите нарушители, които  екипът ни засича заедно с инспекторите, са руски граждани без винетка близо до Перник.

Всеки, попаднал в тази ситуация, може да плати на място компенсаторна такса от 70 лева с карта на пос терминал. В противен случай се получава административен акт, защото плащането в брой е невъзможно.

Снимка: bTV

Има и 14 дни възможност да заплатите тази компенсаторна такса. Ако и след този срок таксата не е платена, санкцията скача на 300 лева.

За да избегне глоби Димитър, който пътува от София за Сандански, е с винетка. Тръгва на път още по обяд.

Снимка: bTV

Последният работен ден преди празника миналата година, най-много коли са напуснали София по АМ „Тракия”, а с по-малко натоварване са били магистралите „Хемус” и „Струма”, показват данните от преброителните камери на пътната агенция. Очакванията са и тази година картината да се повтори.

За месец и половина на пътя екипите на тол управлението са проверили над 48 000 автомобила и са заловили 1600 нарушители.

Заради засиления трафик от пътната агенция ограничават движението на тежкотоварни камиони днес. Тирове чакаха над 16 часа. Заради ограничението обаче транспортните фирми търпят неудобства, а при нарушаване на правилата, и загуби.

При нарушение санкциите са и за водача, и за фирмата, за която работи.

Глобите за водачи на товарни автомобили са 300 лв парична глоба, 1 месец лишаване на свобода и спиране на превозното средство. 

Ще бъде въведена забрана на автомобили над 12 тона от 16 до 20 часа и в последния почивен ден от 14 до 20. Навсякъде ще има създадена организация от екипите на "Пътна полиция", които ще контролират забраната.