Заради кризата в Украйна НАТО обяви, че изпраща подкрепления за отбраната в Източна Европа. От щабквартирата в Брюксел потвърдиха, че в България ще бъдат разположени военни кораби и изтребители от Испания и Нидерландия.

Испанският контингент ще е с изтребители "Юрофайтър Тайфун", а Нидерландия ще изпрати два изтребителя F-35, които се очакват през април.

Испания вече изпрати фрегата, която напусна военноморската база във Ферол в събота. Очаква се да бъде разположена във водите на Черно море.

Кремъл обвини Вашингтон и съюзниците за подклаждане на напрежението заради разполагането на допълнителни НАТОвски сили на изток.

В същото време, Съединените щати наредиха на роднините на дипломатите си в Украйна да напуснат страната заради опасенията от възможна руска военна инвазия.         

Премиерът Кирил Петков свиква Съвета по сигурността. Заседанието е насрочено за утре от 16:30 ч., съобщават от правителствената пресслужба. Участниците ще обсъдят напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!