ГЕРБ внася искане за извънредно свикване на парламента заради напрежението по оста НАТО-Русия. Това заяви на брифинг пред медиите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

По думите му НАТО поставя в бойна готовност силите си в Източна Европа заради агресивното поведение на Москва. Той уточни, че от чуждите медии е разбрал, че редица съюзници на Алианса се въоръжават и изпращат военна сила на източния фланг. 

Борисов попита дали българската армия е в бойна готовност. Той допълни че имат въпроси към премиера Кирил Петков, външния министър Теодора Генчовска и военния Стефан Янев. 

Давано ли е, искано ли е разрешение за съюзническа бойна техника на българска територия и кога? На 21 декември военният министър Стефан Янев изрази позиция, че не е нужно подобно разполагане“, посочи Борисов.

Според него темата трябва да се обсъди в Народното събрание, а депутатите дадат кредит на доверие на правителството за следващи действия.

„Необходима е по-активна позиция на управляващите. Дрънкат оръжия до нашата граница. Когато се разхождат бойни кораби в Черно море се приключва с туризма. Кой ходи на почивка когато над него прелитат изтребители F-35? Затова настояваме всичките тези отговори, ясни позиции – ние сме член на НАТО и бойната готовност на НАТО означава бойна готовност и за нас“, допълни лидерът на ГЕРБ. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!