Директори и учители от цялата страна се оплакаха от писмо, което са получили от лидера на Синдиката на българските учители Янка Такева. По думите им чрез него тя се опитвала да повлияе върху избора на учебници, лобирайки за едно определено издателство.

В мотивите пише, че трябва да се избере даденото издателство, защото то е публикувало учителски вестник.

Снимка: btvnovinite.bg

„Към нас се обърнаха учители, които са силно притеснени и уплашени, защото не знаят как да реагират и към кого да се обърнат, когато им се спуска някаква директива от органа, към който те трябва да се обърнат при нарушаване на правата им. Това е мракобесническа институция, която години наред не се развива“, каза Васил Николов – Председател на Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Янка Такева отказа да коментира темата в студиото на „Тази сутрин“. От учителския синдикат изпратиха писмена позиция, в която се отрича да има натиск.

Директорът на столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов заяви, че адресат на писмото са всички учители, а съдържанието му бързо се е разпространило в социалните мрежи.

„Това писмо набра скорост. В момента има избор на учебници за 4 различни випуска и се създава едно усещане за недоверие сред учителството и внушаване на някаква посока. Над 80 хил. учители членуват в синдиката, но това писмо олеква, защото в него няма никакъв смисъл. Всеки учител може да прецени сам кой учебник да избере“, коментира Стаматов.

Снимка: btvnovinite.bg

Директорът уточни, че за първи път учителите получават подобно писмо. Той уточни, че от 2016 г. учителите избират от кое издателство да ползват учебници.

В писмото пише още: „Адресатите ще бъдете потърсени за обсъждане на политиките на въпросното издателство“. Според Николов това е пример за лобизъм от страна на Янка Такева. 

„Този синдикат действа с прийоми от миналото – ако може някой да уредим, ако може някой да натопим. Защо всички ги е страх да дойдат и да го коментираме това нещо, а се възмущават в социалните мрежи“, посочи още той.