Настъпват промени в броя на депутатите, които ще представляват една трета от България. Това пресмятат от Централната избирателна комисия, докато очакват държавният глава Румен Радев да издаде указ за насрочване на вота.

Ето какво показва проверката на bTV за промените в мандатите.

В 10 района ще има различен брой депутати от досега избраните, изчисли специално за bTV изборният експерт проф. Михаил Константинов. Причината - данните от актуалното национално преброяване на населението.

На картата се вижда, че многомандатни избирателни райони като София, Пловдив и Варна печелят допълнително от един до три мандата. Други шест района обаче вероятно ще загубят по един мандат. Съгласно Изборния кодекс обаче не е възможно район да бъде представляван от по-малко от четирима депутати.

Разпределението на мандатите по партии не зависи от това колко мандата се избират във всеки район, заяви за bTV математикът проф. Михаил Константинов. „Зависи обаче кои ще бъдат депутатите. Например, 23-ти район в София ще излъчи 19 депутати, а в Търговище или в други райони - това ще е един депутат по-малко. Но това не касае депутатите от всяка партия, затова казвам, е става дума за Радини вълнения“, каза той.

Проф. Константинов е категоричен - не се ощетяват райони в страната за сметка на други. „Един район като Видин трябва да има три мандата, както и Смолян, но в закона е казано, че не може по-малко от четири, затова им даваме четири и разпределяме останалите мандата на 29 района“, обясни още той.

Ощетени обаче са избирателите извън страната, обръща внимание Стефан Манов, член на обществения съвет към ЦИК. Според него вотът от чужбина е неравно третиран, спрямо гласоподавателите у нас.

„Докато избирателите в страната могат да изберат не само партия, но и преференциален кандидат от листите в техния район, извън страната гласуват само за партия – т.е. техните гласове не участват в разпределянето на мандатите по партии“, категоричен е той.

Очаква се тази седмица Централната избирателна комисия да се произнесе за броя на мандатите в многомандатните избирателни райони. Изборни експерти считат, че опцията „хартиена бюлетина“ ще върне до урните около 300 000 избиратели - без това до доведе до нощуване на членове на секции в Районните избирателни комисии.