Български алпинисти изкачиха един от най-техничните върхове в света - скално-ледената игла Серо Торе. Наричат върха короната на Патагонските Анди. Респектира с величествени отвесни стени от над 1200 вертикални метра.

„Комбинация от скала и лед през цялото време и затова е доста трудна за изкатерване. Ледът е много тънък, технично катерене, трудно за осигуряване. И най-интересното в Патагония е, че там върховете завършват с една ледена шапка или ледена гъба също се нарича, която много често е надвесена”, обясни Локмаджиев, треньор и преподавател по катерене в СУ.

Най-голямото изпитание е търпението. Заради близостта до Южния полюс, времето се разваля много бързо.

„Духа много силен вятър, над 200 км/ч. Заедно с ниските температури това е сериозна предпоставка за измръзване”, каза д-р Витан Витанов, координатор на експедицията "Опашката на дракона".

Досега българи не са стъпвали на върха. Мартин Маровски и Виктор Варошкин успяват. Катеренето продължава 12 часа. През цялото време има опасност от откъсване на ледени блокове.

„Прекараха близо 40 дни в изчакване на хубав прозорец от време и на 6 януари навръх Йордановден Виктор и Мартин решиха да изкачат върха по маршрут, който е изкачван от едва 30 души досега в световен мащаб”, разказа Александра Шишкова, координатор на експедицията "Опашката на дракона”.

Експедицията продължава. Алпинистите планират нова българска премиерна линия по сателитна скална игла близо до Серо Торе - Ел Мочо.