Българският моряк Тодор Демерджиев, който оцеля като по чудо при потъването на кораба "Балтик Ейс" в Северно море, се завърна у дома. При инцидента навръх Никулден загинаха петима души, а 7 все още са в неизвестност.

Катастрофата между двата товарни кораба заварва Тодор на мостика.„Виждаш как живота ти в един момент си отива. И трябва да се бориш за него, за да оцелееш", казва морякът. Борбата започва веднага след удара с другия кораб.

„Опитвах се да запазя самообладание. Да си спомня всичко, което са ни учили", разказва Демерджиев. Той успява да стигне до един от спасителните плотове заедно с още трима свои колеги. Секунди по-късно се озовава в открито бурно море при минусови температури.

„Не знам след колко време чухме хеликоптер. Най-хубавия звук в живота ми. Водолаз скочи от хеликоптера във водата, дойде при нас и един по един ни изтеглиха", спомня си морякът.

Близките на Тодор са убедени, че Св. Николай го е закрилял. Преди да отплава, той получава от леля си икона на светеца. „Не знам дали беше Св. Николай, но някой наистина ме закриляше тази вечер. Някой бдеше над мен и ми даде сили", убеден е Тодор. Той все още не знае дали отново ще се качи на кораб.

Днес Тодор навърши 24 години. Пожела си винаги да е късметлия, както през онази нощ.