Ден след като уволни шефа на „Пирогов” Димитър Раденовски, здравният министър Десислава Атанасова обяви, че нарушенията в болницата възлизат на около 700 000 лв.

„Все още наказателни постановления не са връчени на бившия изпълнителен директор, както и на "Пирогов" като търговско дружество”, уточни Атанасова. Актовете, които могат да бъдат връчени на болницата са в границите до 100 000 лв. по закон.

„Искам "Пирогов" да е стабилна болница, да няма спекулации, че това е проверка, целяща смяна на директора”, каза Атанасова и допълни, че докладът на инспектората на Министерството на здравеопазването и този на агенцията са в прокуратурата и по тях се работи.

Травматологът д-р Атанас Кацаров е лекарят, който ви показахме в нашите разследвания и който застана зад сигналите за нередности в Пирогов. Тогава не разкрихме самоличността му за да не загуби работата си. След излъчването на нашата поредица му е наложено дисциплинарно наказание. След смяната на ръководството той вече реши да застане с лицето и името си пред камерата ни.

„ В Пирогов се диша малко по- спокойно. Цялото това напрежение, което беше нагнетено в последните месеци, като че ли се отпуши. По- скоро настроението е радостно, отколкото тъжно”, казва д-р Кацаров.

Според травматолога доцент Стоян Миланов е сполучлив избор за поста изпълнителен директор. Очаква се до няколко дни здравното министерство да обяви конкурс за поста изпълнителен директор на „Пирогов”. Лекарите се надяват той да върне доверието и да стабилизира спешната болница след скандалите.

Днес стана ясно, че уволненият преди ден директор на „Пирогов” проф. Раденовскки не е съгласен с мотивите за освобождаването му и ще обжалва съставените му актове от финансовата инспекция. Около десетина лекари - близки до бившия вече изпълнителен директор, днес са протестирали срещу отстраняването му. Не е ясно дали и какви действия смятат да предприемат те занапред.