Българска лична карта можеш да получиш най-лесно, ако докажеш, че имаш български произход. Това се удостоверява от Агенцията за българите в чужбина.

Проверка на дейността на агенцията установи, че една пета от документите са издадени в нарушение на закона.

11 бележки за български произход са издадени само срещу декларация за българско самосъзнание. Според инспектората, извършил проверката, са налице предпоставки за корупция.

„Нито една държавна институция не иска да поеме отговорността и да определи дали един македонец е с български произход, дали гагаузите са българи, какво да говорим за българите мюсюлмани в някои райони в Албания, които са хора с албански документи и с мюсюлмански имена, но принадлежат към старите български общности”, посочи Райна Манджукова, която е бивш служител и председател на агенцията.

Тя е категорична: държавата си е измила ръцете с агенцията за българите в чужбина.

Така македонски младежи, с които екипът ни се среща, признават, че не се налага да доказват българския си произход. Българските турци, които са се изселили през 50- те и 70- те години също получават лесно български лични документи.

Половин година е максималният срок, в който българската държава издава лични документи на желаещите да възстановят българското си гражданство.