Фармацевтите ще информират полицията, ако се усъмнят, че човек купува лекарства не, защото е болен, а защото си прави наркотици вкъщи.

Информацията между фармацевти и полиция ще се обменя на базата на сключено преди дни споразумение. Анонимността на подателя се гарантира.

В указанията как аптекарите да действат при съмнителен случай има описание на профила на извършителите. Най-често това са лица между 18 и 30-годишна възраст.

Снимка: btvnovinite.bg

Купуват много лекарства, съдържащи конкретни съставки. Поведението им е параноично и различно от нормалното. Имат стремеж за бързо напускане на обекта.

Рецептите масово се взимат от интернет. Голяма част от необходимите лекарствата се продават свободно, не са по лекарско предписание.

Снимка: btvnovinite.bg

В домашни условия след химичната им преработка се правят наркотични вещества не само за собствена употреба, но и за продажба.

"Когато клиент влезе в аптеката и поиска да си купи, например, спиртомер, виномер или пък натриев бензоат, или салицилова киселина, фармацевтът веднага разпознава, че този човек или ще си приготвя ракия в домашни условия, или ще залага зелето за Коледа. По същия начин клиентът, като влезе в аптеката и закупува лекарства, които са повече от количеството  за неговото нормално лечение, на фармацевта му светва лампа, че се случва нещо нередно", обясни Светослав Крумов от Българския фармацевтичен съюз.

Снимка: btvnovinite.bg

Фармацевтите ще събират информация, която може да помогне за идентифицирането на евентуалните извършители.

Описание на самия човек - пол, възраст, облекло, ако има татуировки, брада, характерна походка или говор. Аптекарите ще се оглеждат и за регистрационния номер на колата, с която се придвижва човекът. Ще имат грижата да запазват и записите от камери за видеонаблюдение.

Снимка: btvnovinite.bg

"Това е една скрита, латентна престъпност, която ако нямаме участие на граждани и допълнителни органи, които да помагат, ние няма да бъдем ефективни", каза Бисер Иванов от Главна дирекция "Национална полиция".

Аптеките ще събират и предават информацията по определен ред и при запазване на анонимността им. Дейността няма да е задължителна, а ще се върши доброволно.