Седмица след избухването на скандала около „Пирогов“, който отново разклати отношенията в некоалицията (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ), двете страни в конфликта се срещнаха за разговор. Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков се срещна с директора д-р Валентин Димитров и част от екипа на лечебното заведение.

Напрежение създаде новината, че здравният министър е отстранил директора на „Пирогов“ заради одит, извършен в лечебното заведение, който показа, че има финансови нарушения.

Съдът спря вписването на новото ръководство на лечебното заведение, докато не приключат допълнителните проверки.

„Видях се с голяма част от екипа на „Пирогов“. Смятам, че им дължа това, дължа го и на д-р Димитров в някаква степен. Досега, извън срещите през медиите, не сме разговаряли. Сега направихме един откровен диалог, в който обсъждахме проблемите на „Пирогов“ и всичко, което трябва да се случи, за да се укрепи болницата, за да продължава да работи за доброто на софиянци и на цялата страна“, обяви след срещата Хинков.

Здравният министър отново подчерта, че няма как да не реагира на официален документ, защото в противен случай ще бъде обвинен в бездействие.

„Пирогов“ е в добро финансово състояние и стои стабилно – няма никаква заплаха за обслужването на населението на София и на цялата страна. Относно нашия задочен конфликт или разминаване – има оторизирани органи аз нямам притеснение. Ще изчакам да минат проверките на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) и на прокуратурата. Ако съм извършил някакво нарушение, аз съм достоен човек, ще си понеса наказанието“, заяви директорът на лечебното заведение.

Коментар по темата как е преминала срещата между работещите в „Пирогов“ и министъра във Фейсбук пусна началникът на Отеделнието по детска ортопедия и травматология д-р Явор Пукалски:

Вижте интервюто на д-р Валентин Димитров в предаването „120 минути“: