Напрежение сред родители в столицата. Смяна на района за кандидатстване за първи клас две седмици преди старта на кампанията предизвика недоволство.

Решението за ново райониране и прехвърляне на бъдещите първокласници от район “Студентски град” в район „Младост 2“ изненада неприятно родителите.

„55-то училище е на около 3 км от тук, а училище към което ни преразпределят е на повече от 6 км.“, заяви Александър Яврийски.

До момента бъдещите първокласници са били разпределени в района на 55-то училище сега те ще трябва да минават двойно разстояние, за да стигнат до 39-то училище в кв. „Младост 2“.

„Моето дете е прието в предучилищна група и в момента посещава 55-то училище, за което сме се подготвяли с години, за да могат да я приемат в една от специализираните паралелки на Шилер. Другото ми дете, което сега ще кандидатства за 55-то училище в предучилищна група, то ще бъде прието. Ще бъда поставена в ситуацията едното ми дете да бъде в 55-то училище, разпределено към район „Студентски град“, а по-голямото ми дете ще бъде разпределено в район „Младост 2“, обясни Даниела Димитрова.

Според районния кмет причината за промяната е липсата на места в училищата в района.

„Беше отчетен дефицита от брой места от тези две училища, при наличието на този дефицит се взе това решение“, заяви Петко Горанов.

Родители подготвят колективна жалба към Столична община.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!