Министерство на културата назначи проверка за това как точно са били отпуснати парите по проект, финансиран от Национален фонд „Култура“, в който има елемент на хазарт. Според отчета на фонда, публикуван през март тази година, държавно финансиране е получил проект, част от който е шоу с бинго игра, водено от трима участници.

Снимки на мъже, трансформирани като жени и придружени с надпис „проектът е реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура“ запалиха куп реакции в социалните мрежи и провокираха проверка на културното ведомство.

„Не е проблемът типа проект, но тяхното място не е в тази програма за възстановяване след COVID кризата. Доколко оценителите са си свършили работата, там е разковничето. Е ли е бингото хазартна дейност и нужно ли е да се финансира? Това беше ПР-ски ход, който катастрофира, защото кабинетът на Атанас Атанасов отвори фунията, без ясни критерии“, каза Марина Василева, зам.-министър на културата.

Срещаме се с автора на проекта Иван Димов, който ни разказва, че одобрението е получено още миналото лято. А атаката сега определя като предизборна провокация.

„Кандидатствахме за сума над 90 000 лв., бяха одобрени 77 000 лв. Артистичната ни инициатива „Драг Бинго“ като перо представлява под 7% от тази сума. Има елемент на игра. Преди да измислим формата се консултирахме с адвокати дали би било хазарт, отговорът е не, защото няма залог, който да може да бъде спечелен или загубен“, казва авторът на проекта.

Снимка: Редакторски екип

Една от драг кралиците в шоуто е Малина Янк. Зад сценичният ѝобраз стои мъж с множество таланти.

Снимка: Редакторски екип

„Аз го правя, защото това е моят начин да бъда на сцена, в него има театър, музика и танци. Това представлява силно преувеличен и хиперболизиран женски образ. Ние, драг артистите, когато сме на високи токчета ставаме към 2 метра, няма как да заблудим, че сме истински жени, не е и това целта. Затова и нашият хумор е по-пиперлив, позволяваме си закачки с публиката, това е част от шоуто и хората се забавляват, но в България е малко криворазбрано. Не е задължително да правиш драг и да си транссексуален. Аз в ежедневието си не ходя с грима и перуката, това е изцяло сценична изява“, заяви Малина Янк – драг кралица.

Потърсени за коментар от НФК запазиха мълчание. Бившият министър на културата Атанас Атанасов не беше открит за коментар.