Расте напрежението около избора на митрополит на Видинската епархия. Жители на крайдунавския град обявиха, че ще поискат касиране на провелия се вчера първи етап от вота.

Най-много гласове от петимата кандидати събраха епископите Даниил и Герасим.

Резултатът обаче предизвика негодувание сред застъпниците на епископ Поликарп, за когото гласуваха само двама епархийски избиратели – въпреки подписката в негова подкрепа, събрала подкрепата на над 6500 души.

Веднага след обявяването на резултата богословът Владимир Велков заяви, че е очаквал точно такова развитие.

„Тази информация за двамата, които ще бъдат избрани, достигна до мен от епархийски избиратели – че им е наредено да гласуват за тези двамата”, споделя Велков.

Той е запечатил информацията в плик и го е депозирал при нотариус десет дни преди изборите.

„Трийсетте епархийски избиратели са обработени финансово и със заплахи, че трябва да гласуват за когото им се каже – а това са епископите Герасим и Даниил”, казва нотариусът Богдан Тодоров.

Наместник на Видинската епархия и ръководител на изборите е Врачанският митрополит Григорий. Той обясни съвпадението на имената с късата листа на кандидатите.

„Не са много възможностите да се посочат две имена. От друга страна епархийските избиратели са в правото си и никой не им забранява да се консултират, да коментират една или друга кандидатура”, каза той.

Застъпниците на Поликарп ще сезират Светия синод и ще настояват за касиране на изборите.Освен касиране на вота, ще настояват и новите избори да са с нови епархийски избиратели и с нов владика, който да бъде назначен за наместник.

Светият синод трябва да утвърди новия видински владика следващата неделя.

Вижте още във видеото: