В последната пленарна седмица напрежението между партиите изби по няколко линии. „Продължаваме промяната – Демократична България“ атакуваха ГЕРБ за несъстоялата се съдебна реформа:

Фактите са ясни - ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа и това води до забавяне на второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Законите са блокирани от ГЕРБ, защото са блокирани от комисии, чиито председатели са от ГЕРБ, това заяви в парламента бившият премиер Николай Денков.

По думите на Атанас Славов ГЕРБ и ДПС са докарали България до поредни избори.

Целта им е да запазят своите удобно мнозинства във Висшия съдебен съвет и, за да могат да използват предизборно антикорупционната комисия, която е с увеличени правомощия, но със старото ръководство, добави той.

Според Славов това е и опит за амнистия от разследвания за периода преди 2021г.

Последва остра реакция на обвиненията от страна и на ГЕРБ, и на ДПС.

Сега да кажат, че след като ГЕРБ по никакъв начин не е бил в управление до този момент, ГЕРБ бил виновен. Не може да има сглобка с хора, които не си дават реална представа за това, което са сътворили, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според Делян Пеевски, ако се докаже обвързаност с контрабанда, с пудели и с пачки, ДПС няма да работи с ПП-ДБ.

И докато първите, вторите и третите се караха в кулоарите, на председателски съвет беше отхвърлено искането на опозицията в дневния ред да влезе вот на недоверие към служебния кабинет.

Не беше допусната точката за вота на недоверие към служебното правителство с гласувания аргумент, че не отговарял на Конституцията. Единственият, който може да каже дали отговаря на Конституцията, или не, е Конституционният съд. Ще се обърнем към двете други политически сили, с които внесохме вота, да поискаме оставката на Желязков, коментира председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Дайте да се държим сериозно сега. Всичко се е разпаднало, отиваме на избори след два дена, НС свършва - ами да искат оставката на Желязков. Това са емоционални изблици на несигурност, на слабост. Това са те, каза още Бойко Борисов.

А в суматохата и без дебат се закле и новият земеделски министър.

Премиерът Главчев е положил клетва. така че сега моля поканете само министъра на земеделието Георги Тахов да положи клетва, каза председателят на Народното събрание Росен Желязков.