Направиха първа копка на разширението на метрото в София. То е на третата линия и ще обхваща участъка между кварталите „Хаджи Димитър“ и „Левски“.

Първата копка бе направена на строителната площадка между улиците „Станислав Доспевски” и „Поручик Георги Кюмюрджиев” в близост до храм „Св. Ап. Йоан Богослов” .

Водосвет по повод първата копка отслужи Негово преосвещенство епископ Поликарп.

На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев, председателят на СОС Георги Георгиев и представители на изпълнителя.

Фандъкова заяви, че с този участък след малко повече от три години ще станат 55 км, с 50 станции. Тя посочи, че най-големият ѝ ангажимент като кмет на София е бил да направи всичко така, че проектът за метрото да не спре.

Фандъкова каза, че нейната задача е била да осигури финансиране и да го защити пред Столичния общински съвет.

"Предстои на една от следващите сесии да се гледа и предложението за заема, който да осигури старта на следващия участък от разширението на третата линия, а именно през "Слатина" към "Цариградско шосе". Не беше лесно осигуряването на финансирането. Ако трябва да сме честни, все още окончателно не е осигурено. Започваме със собствено финансиране, частично заплащане на аванс от бюджета на СО, така че да не се бави строителството на метрото", обясни столичният кмет.

"Започва нов участък от 3 км, с три метростанции, който достига до ж.к. "Левски". С това ще имаме връзка от ж.к. "Левски" до "Горна баня", чрез връзката на третата линия с първата и втората Централна гара, "Люлин", "Младост", летище и т.н. Предстоят едни тежки строителни години, където трябва да преодолеем сложни условия. Както знаете, ние през годините не сме имали лек участък и този няма да е лек", каза от своя страна Стоян Братоев.