Повишен интерес към учителската професия отчитат от образователното министерство. Според директори на някои места за една позиция в момента се борят десетки кандидати.
  
Най-голяма е конкуренцията за преподаватели по физическо възпитание и математика.

Снимка: iStock

Обичайно се търсят най-много учители по математика, по информационни технологии, по езици.

Кандидатите за учители, идват най-често от сферата на администрацията, публичната сфера и търговията, посочиха за bTV от Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа".

Допълват обаче, че 75% от новоназначените напускат работата си като учители малко след една година стаж.

Реалната картина по области  обаче ще бъде ясна преди началото на учебната година.

Между 10 и 20 кандидати се борят за едно учителско място в най-желаните училища в София, показа проверка на bTV.

Кандидатите са или току-що завършили, или на средна възраст 40 години, разочаровани от сферата, в която са работили досега. Документи подават и учители, които са от други училища.

Какво ги мотивира - очаква се от 1 септември Минималната брутна заплата на педагогическия персонал да стане 1486 лева, а средната да надхвърли 2000.

На фона на новините за увеличение на заплатите обаче някои учители се усъмниха, че всички, заети н сферата на образованието, ще усетят това.

С 47 години стаж като учител, Цветана Кръстева все още продължава да преподава руски език. През годините е била и директор, но да бъде учител е професията, която винаги е искала.

 
"Развитието на обществото в момента определя интереса и не мисля, че това са заплатите точно - определено, защото макар и повишени - те не са това, което заслужава българският учител", казва Цветана Кръстева.

Според училищни директори засиленият интерес не е само заради увеличението на заплатите.

"Последните проблемни години много хора загубиха своята работа, своето сигурно заплащане, в училище това не се случи. Стабилността изигра по-голяма роля, отколкото самото увеличение на заплатите", заяви Величка Таседжикова, директор на 70 ОУ „Св. Климент Охридски“.

В столичното 70-то училище има обявени три свободни позиции. За тях до този момент са кандидатствали над 30 души.

Изчисленията на образователното министерство са от началото на септември средната учителска заплата в страната да стане 2032 лв. Според учителя Петър Велков това няма да важи за всички.

"Ножицата в сектора е голяма, защото различните училища в различните населени места получават много различни заплати – дори в едно населено място. В един голям град това трудно би привлекло млад перспективен кадър. Би му отнело четвърт век да достигне този мит за 2000 лв. учителска заплата", смята Велков.

 

"Има още аспекти, за да се почувстват добре и подготвени учителите. Другите критични дейности, които трябва да се подкрепят – квалификацията, извънкласните дейности, включването на експерти – медиатори, психолози“, коментира акад. Николай Денков, министър на образованието в оставка.


В края на мандата на правителството образователното министерство отчете 961 млн. лв. повече, инвестирани в държавата в образование и наука през последните седем месеца.