Напълно е загасен големият пожар в пловдивското село Катуница. Вчера след избухването му, екоинспекторите са измерили само завишени нива на фини прахови частици във въздуха. Въпреки плътната димна завеса, обхванала селото, други отклонения от нормите няма.

Чистотата на въздуха в Катуница е в нормите, показва мобилната лаборатория. Тя обаче отчита данни едва от 21 ч.  снощи, когато димът значително намаля.

"Миришеше гадно на бакелит и пластмаса, у дома затворихме всичко, както предупредиха от кметството", казва жител на селото. 

Герман Германов – главен експерт в Изпълнителната агенция по околна среда и води, твърди, че по показатели от 21 ч. снощи, няма превишения и прахта е под 10 микрона. 

Димът от пожара обхвана половината село. Стигна и до съседни села. Затова бяха въведени превантивни  мерки.

Училището и детската градина остават празни, децата няма да са в класните стаи, заповедта е заради големия пожар.

Ясни са причините довели до пожара. При разтоваро-товарни дейности с бидони със сух хипохлорит е възникнал взрив, който се е разпространил и в останалите помещения, обяви Анелия Влахкинова – говорител на противопожарната служба в Пловдив.  

"350 души работят във фабриката. Притеснени са да не останат без работа и доходи", посочи кметът на Катуница Красимир Юруков. 

След извършения оглед от полицията,от завода започнаха да разчистват нанесените щети. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!