Голям пожар горя в хранителен завод в Катуница. Щетите са огромни. Изгорели са напълно две сгради.

В момента над завода продължава да се стели пушек. Огнеборците останаха цяла нощ на място, за да загасят пламъците.

Според пожарната огънят е напълно потушен, но от сградата продължава да излиза дим, който се разнася в част от селото. Хората са притеснени, въпреки уверенията на служителите от мобилната лаборатория на РИОСВ за измерване на въздуха, че няма отклонение от нормите.

За щастие, няма жертви и пострадали. Над 120 работници, които са били на смяна, са били евакуирани изключително бързо. Пред bTV те споделиха, че са били тренирани за подобни ситуации.

Снимка: btvnovinite.bg

По последни данни причината за пожара е взрив при разтоварването на бидони, пълни със суха белина. По разкази на работниците пламъците са лумнали при разтоварни работи от камион и след това са обхванали още един товарен автомобил. Има досъдебно производство и е започнато разследване.

Във въздуха над Катуница все още се усеща задушлива миризма. Евакуирани са и хората, живеещи в близост до завода. Само едно семейство се е прибрало в дома си по собствено желание. Един цял квартал продължава да е обгазен.

РИОСВ са извършили замерване на въздуха в района, но не са съобщили все още резултатите, защото е необходимо време, докато те излязат.

В 21 ч. във вторник в района е била позиционирана лаборатория, очаква се резултатите от изследването на въздуха да излязат между 10 и 11 ч. тази сряда, каза кметът на Катуница Красимир Юруков.

"Предприехме мерки. Предупредихме населението да затвори прозорците си и да остане у дома. Днес е неучебен ден със заповед на кмета на община Садово. Училището и детската градина са затворени", обясни Юруков.

"350 души работят във фабриката. Притеснени са да не останат без работа и доходи", допълни той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!