Пожарът в операта в Русе е напълно овладян. Предстои оглед на щетите заедно със следствени действия за причината за огъня.

На място късно снощи пристигна министърът на културата Боил Банов, за да се запознае лично със ситуацията в театъра.

Гасенето на пожара, който избухна вчера около 15 ч. на покрива на операта, е приключило късно вечерта. Сградата е спасена благодарение на бързите действия на огнеборците.

До ремонта на покрива се стигна, след като театърът се наводни при проливните дъждове. Тепърва ще се проверява дали вината за пожара е на фирмата изпълнител.

Снимка: btvnovinite.bg

„Покривът е изгорял в частта над сцената. Блестяща работа на русенските пожарникари, които не са допуснали огънят да се разпространи. Работи се по изясняването на причините за пожара. Щетите са малки на фона на това, което можеше да се случи. Сградата е застрахована и щетите ще бъдат възстановени през нея“, коментира министър Боил Банов.

„Пожарите дойдоха за няколко минути. Ако бяха закъснели, нямаше да имаме опера. Костюмите, декорите и музикалните инструмент са непокътнати. Единствената щета е на покрива. Стойността й тепърва ще се изяснява“, обясни директорът на операта Иван Кюркчиев.

Очаква се ремонтът на изгорялата конструкция да започне през септември.