Остава в болница жената, нападната от мечка край Белица. След инцидента кметът на града поиска животното да бъде отстреляно.

Рано сутринта група гъбари навлиза дълбоко в гората. Малко по-късно един от тях  чува женски писъци.

„Тази жена я намерих на пътя и как да не й помогна, жив човек е“, разказва очевидецът.

Край жената имало и две деца. Пострадалата била съборена от дивото животно и ухапана многократно.

„За първи път виждам рани от мечка, личи си, че са доста сериозни. Борила се е с мечката и мъжът й също й е помогнал“, разказва лекуващият лекар д-р Станислав Георгиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Нападението става в близост до Парка за танцуващи мечки над Белица. Ловци ни показват снимки на животното.

„Тя обикаля около Парка. Много близка среща и самозащита, според мен това я е накарало да я атакува“, казва ловецът Иван Генев.

„Обикновено в България кафявата мечка прави всичко възможно да избегне всякакъв досег с хора“, коментира Димитър Иванов, директор на Парка за танцуващи мечки.
 
Според Владимир Тодоров от БАН,  мечката е нападнала в ситуация на безизходица.

„За да избегне такава среща, просто да бъде шумен. Редно е да вдига шум, да ръкопляска, да чупи клечки, да говори, да пее, да кашля, каквото и да било, защото животното в ситуация на изненада и твърде скъсена дистанция би могло да реагира по такъв начин, какъвто сега“, казва Тодоров.

Кметът на Белица Радослав Ревански поиска животното да бъде отстреляно.

„Бяха се събрали сума ти хора и казаха: „Кмете, молим те, издай заповед тази мечка да бъде обстреляна, тъй като ние си изкарваме прехраната лятото тука и ако тая остане, ние няма какво да ядем“, казва Ревански.

„За мен е ясно, че става въпрос за случайна среща, но протоколът в такава ситуация изисква издаване на разрешение за отстрел и такова разрешение в момента се процедира.

Районът около инцидента този петък беше отцепен.