От Националната агенция по приходите искат дистанционна връзка с апаратите на таксиметровите водачи, за да има по-добър контрол върху оборотите в бранша. Това стана ясно на среща между заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев с представители на бранша.

"Смятам, че това е една добра идея. Заедно с министерството на финансите ще разработим и подготвим пакет, който ще бъде предложен и обсъден с бранша", заяви Камен Кичев.

Както от бранша, така и от Министерство на транспорта са съгласни да се плаща годишен патент за превоз от около 500- 600 лева и да отпадне данък печалба.

Представители на таксиметровите компании поискаха ДАИ да спре да упражнява контрол върху бранша и той да бъде извършван само от представители на КАТ и на общините по места.

Заместник-министър Камен Кичев обаче заяви, че държавата по никакъв начин няма да абдикира от контрола на пътя и този на таксиметровите услуги.

"Дисциплината на таксиметровите водачи трябва да се контролира от една страна от органите на ДАИ и, от друга, от самите фирми, чиито автомобили работят от тяхно име", смята Камен Кичев.

Същевременно на срещата стана ясно, че е напълно възможно въвеждането на "джи пи ес" системи при такситата, но това ще стане на по-късен етап, след нормализиране цените на горивата и ще залегне в Закона за движение по пътищата.

"Увеличаване цените на таксиметровите услуги е възможно при непредвидимо покачване цената на горивата", посочи Кичев. "Ако това е необходимо за тяхното оцеляване, аз ще ги подкрепя", допълни той.

От таксиметровия бранш днес дойде й предложението освен максимална цена на километър, която беше въведена миналата година, да бъде въведена и минимална цена, а за долна граница бяха предложени 60-65 стотинки.