Измамите с източване на кредитни карти при пазаруване в платформи и сайтове за свободна търговия у нас са намалели в последния месец.

В началото на годината за подобни престъпления сигналите във Вътрешното министерство са достигали до 70 на ден, съобщава БНР.

В последния месец в Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ се регистрират по един, максимум два опита за подобни измами дневно.

В същото време през месец март средно за ден сигналите за подобни престъпления са били около 15. Схемата има за цел източване на средства от банкови карти при пазаруване или продажба на стоки в платформи и сайтове за свободна търговия у нас.

Най-често това става чрез изпратен фалшив линк от страна на измамниците, в който жертвата въвежда данните от банковите си карти, след което те биват източвани.

Връзката с измамените става чрез чат приложения от номера на чужди мобилни оператори.

На няколко пъти от МВР предупредиха хората у нас да не предоставят банковите си данни в линкове в интернет, изпратени им от купувачи или продавачи на вещи в сайтове за свободна търговия на стоки.

Зад подобни посегателства често стоят престъпни групи и банди от чужбина. В социалните мрежи у нас пък има няколко създадени групи от хора, станали жертва на този вид престъпления.