Българинът харчи повече за поддръжка на колата, отколкото за дома си, сочат данните от анализ на Евростат.

Дали причината е, че караме предимно по-стари коли, които изискват и повече разходи? 

Снимка: btvnovinite.bg

Статистиката показва, че за колата българинът отделя почти 8% от общите си разходи – това е над средното европейски ниво. Вероятно наистина причината е в това, че у нас ползваме предимно по-стари коли, които „гълтат” повече. Най-голям процент от харчовете си за колата дават словенците. На дъното на класацията е Словакия. 

За поддръжката на домакинството и покупка на нови уреди ние българите даваме 5% от общите си разходи. За дома най-много разходи насочват в Малта – 7%, а най-пестеливи са гърците. 

Снимка: btvnovinite.bg

Ето и реалното измерение на процентите: при средна заплата у нас от 1064 лв. през миналия месец за колата харчим над 80, а за дома – 53 лева.

Снимка: btvnovinite.bg

С годините частите поскъпват, но пък и стават по-издръжливи. Караме обаче предимно стари автомобили.  Изненадващо, оказва се, че дори жената ще предпочете да смени накладките, вместо да купи нова кафеварка например. 

Това важи и за семейство Гергови. „Колата ми трябва всеки ден, а кафеварката –  може и по друг начин да си направя кафе”, отбелязва Даниела, която обаче допълва, че ако изборът е между чистачки и кафеварка, ще избере второто.

Покрай Коледа често избираме да сменим домакинската техника и все пак това, че предпочитаме колата, има своето обяснение. „Българинът няма желание да изхвърля работещи уреди”, каза Йордан Вакъвчиев, управител на магазин за техника.