Академичният съвет на УНСС наказа с предупреждение за отстраняване студента, разпространил в социалните мрежи, че негови колеги са получили тройки на изпит по геоикономика срещу празни листове. Други студенти пък организираха протест в защита на уличената преподавателка.

Вчера ви рзказахме как студент разгласи в социалните мрежи, че негови колеги са си взели изпита по геоикономика, като се предали бели листове. 

В разгара на изпитната сесия четвъртокурсничката по статистика и иконометрия Георгина Симова се чувства обидена от скандала. „Едва ли не всички, които учим в този университет, досега сме минавали по този начин - с празни листа и тройка или четворка”, обяснява тя. 

Още по-възмутена е и майка й от решението на студента първо да разгласи проблема и после да търси ръководството на университета.

„Това е все едно проблем в семейството. В едно семейство има проблем и аз тръгвам от комшия на комшия да разказвам какво се е случило в семейството. Аз питам - тези млади хора, които утре ще завършат този университет, след този случай, как те ще си намерят работа”, заяви майката на студентката Албена Симова. 

Академичният съвет реши да накаже студента, разгласил за проблема със средното по тежест наказание - предупреждение за отстраняване, защото не е потърсил първо ръководството на университета и така е уронил авторитета му.

Преподавателката проф. Соня Докова вече не работи във висшето учебно заведение. „Аз я повиках вчера и предложих двата варианта - единият вариант беше, ако пожелае, защото има това право отдавна, да се пенсионира, а другият - да я уволня дисциплинарно. Тя избра варианта да се пенсионира”, обясни ректорът на УНСС проф. Стати Статев.

Затова преподавателката не може да бъде наказана. Студенти на УНСС обаче излязоха на протест пред университета в защита на уличената преподавателка.

И наказаният студент, и преподавателката отклониха поканата на bTV за интервю.