631 нелегални мигранти са задържани у нас само през януари. Повече от половината са заловени вътре в страната, сочат данните на МВР.

Припомняме няколко фрапантни случаи, при които каналджии не са получили ефективни присъди.

На 4 януари 23-годишният Денислав Борисов, който е полицай от СДВР, беше арестуван да превозва с микробус нелегално 31 афганистанци от Бургас до Сърбия. Бил облечен с полицейската си униформа.

Снимка: Редакторски екип

По случая все още се събират доказателства. Полицаят вече втори месец е в ареста и е обвиняем за каналджийство.

В същия ден, по същия маршрут беше засечен и друг микробус, пълен с 25 афганистанци. 35-годишният мъж станал каналджия срещу сумата от 4800 лева. С мотив, че не е осъждан съдът пуска трафиканта под гаранция от 5000 лева. Забранено му е да напуска страната, докато тече съдебният процес.

Снимка: Редакторски екип

Друг случай – този път от Подбалканския път. На 08 юли миналата година МВР хвана двама трафиканти на 37 афганистанци край Карлово след гонка. Каналджиите отново бяха с микробус.

Снимка: Редакторски екип

6 месеца по-късно трафикантите няма да лежат в затвора. Признали са се за виновни и са сключили споразумения с прокуратурата, които Районният съд в Карлово е одобрил.

Снимка: Редакторски екип

Условните наказания са 11 месеца за единия и 10 месеца за другия с 3 години изпитателен срок. Паричните им глоби са 3000 и 2500 лева.

От Районната прокуратура в Пловдив коментираха за bTV, че и двамата не са осъждани преди, а споразуменията отговарят на изискванията на закона.

„Размерът на наказанията не е достатъчен. Единствено чрез ефективни присъди би могло да се постигне превантивният ефект“, коментира ст. комисар Васил Костадинов, директор на ОДМВР-Пловдив.

Снимка: Редакторски екип

А преди осем години 71 мигранти, сред които деца и бебе, загинаха от задушаване в хладилен камион в Австрия. Четирима българи и един афганистанец бяха основните заподозрени. След 3 години съдебен процес в Унгария четирима бяха осъдени на 25 години затвор заради причиняване на смърт с особена жестокост. Други 10 ще лежат зад решетките между 3 и 12 години.