Истински бум на българските книги през изминалата година – 40% от продадените произведения през 2017 г. са на родни автори. Цените продължават да растат.

Най-продаваната книга на измината година е „Детски и домашни приказки” на Братя Грим. Книгата е с твърди корици, луксозно издание, цена – близо 30 лева. Това обаче не е изненадващо, защото се запазва тенденцията да се продават най-много детските книжки.

Другите заглавия в топ 3 са „Моши, Моши, Япония”, пътеписът на Юлияна Антонова-Мурата за страната на изгряващото слънце, както и още един български пътепис – „101 романтични места в България”.

Въпреки, че е едва от ноември на пазара новата книга на Дан Браун „Произход” вече е четвъртата най-продавана за годината. На пето място пък е първото и оригинално издание на „101 отбивки” за най-интересните забележителности по нашите земи и как да стигнем до тях.

25 от 50-те най-купувани книги за годината са български. От романите най-търсени са „Хавра” на Захари Карабашлиев и „Чамкория” на Милен Русков. Книгата на Русков „Възвишение” също е се радва на голям интерес, особено след пускането на едноименния филм.

В топ 10 на най-продаваните автори е и влогърът Станислав Койчев – Стан с две негови книги – „Невидим” и „Органайзерът”.

През 2017 г. хората често са купували още български автобиографии и българска история.

И продажбите, и цените растат – средно 40 стотинки повече струва вече една книга в сравнение с 2016 г. Ръстът е с 3,8%. Средната цена на книгите през 2017 г. година е 12,48 лв.

На другия полюс – продажбите ясно отчитат отдръпване на читателите от булевардните романи и книгите за самоусъвършенстване.

И въпреки, че книжарниците все повече приличат на магазини, в които има канцеларски материали и детски играчки, книгите все още са най-продаваният продукт в тях.