Най-голямата спешна болница у нас е на ръба на оцеляването. Ръководството на "Пирогов" би тревога, че за май са похарчили с половин милион лева повече от лимита на Здравната каса.  Ако се съобразява с него, болницата е трябвало да спре работа още преди седмица. 

Ръководството на болницата обяснява, че проблемът се корени в нова методика, според която Здравната каса определя бюджетите. За настоящия месец "Пирогов" се е оказала с половин милион лева над определения лимит.

Пациентите посрещнаха новината за влошеното финансово състояние със свито сърце.

Спешни според ръководството на "Пирогов" са 80% от пациентите, приети след изчерпването на лимита Неизплащането на тези пари от Касата би изправило болницата и пациентите пред сериозно изпитание.

"Пирогов"ще продължи денонощно да приема своите пациенти, а изнесената днес информация е ясен сигнал, че така предложената схема за определяне на надлимитните дейности трябва да се подложи на ревизия и преосмисляне”, каза д-р Антония Григорова, "Връзки с обществеността" на УМБАЛСМ "Пирогов".

От Касата коментираха, че бюджетът на болницата може да бъде коригиран от Надзора и че в края на юли "Пирогов" може да получи още близо 300 хиляди лева. 

"Пирогов" не може да спре да работи. "Пирогов" е институция”, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. 

От Лекарския съюз предупредиха, че има тревога и в други лечебници.

"Областни болници са изправени в ситуацията да не могат да си платят заплатите", каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

От Лекарският съюз свикват управителен съвет, след който ще стане ясно как съсловието ще реагира на проблема. Засега в "Пирогов" не планират протести.