За първи път от години няма регистриран сериозен инцидент с пиратки или други пиротехнически материали в този период от годината. Но нощта на фойерверките предстои и хората масово се запасяват с пиротехника за Нова година.

Пиратките и пиротехниката почти са изчезнали от сергиите по улиците. Всичко се продава в специализирани магазини. вече са разделени в 4 категории.

„Категория едно са най-дребните неща, които почти нямат опасност. Това са конфети, разни такива, които децата ги хвърлят по земята. Категория две са за минимум 16 години, такива по-мънички”, обяснява пиротехникът Светозар Христов.

Тази година пиратките са отстъпили лидерското си място в продажбите на други материали.

"По принцип повече се купуват така наречените пиро батерии. Това са кашончета с много изстрели наредени с тях. След като се запалят, те си гърмят сами. Много е атрактивно, интересно е. Не е само да правят звукови ефекти като пиратките и затова хората ги предпочитат най-после. Защото дълги години купуваха само и единствено пиратките, които дават само звуков ефект и нищо повече. Но с течение на времето хората разбраха, че това е по-красиво и има визуален ефект”, допълва специалистът.

Пиробатерийките са категория три и са вече до определена бройка. Не може човек да вземе един кашон, защото е с по-висока степен на опасност. Пиробатериите струват от 10 до 30 лева, в зависимост от размера.

Другият хит на пазара са така наречените римски свещи. Малките са от лев-два за бройка, до 40 лева за големи римски свещи.