Следващата седмица ще се търси решение на проблема със сградата на Софийския районен съд, който е разпръснат на няколко места. Това стана причина съдийската шефка Владимира Янева да иска помощ от премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов.

В далечната 1983 година Софийският районен съд излиза от съдебната палата, за да освободи място за историческия музей. Така от 29 години най-големият съд в България "живее" под наем.

До миналата година на 5-я етаж в съда имаше 2 коридора със съдебни кабинети. Остана коридор и половина, защото част от единия е заграден и е превърнат в нов съдийски кабинет.

А в другия коридор са направени секретарски стаи. В една от тях работят 13 секретарки от така нареченото "Заповедно деловодство".

Юлия Миразчийска е в съда от 22 години и ръководи този отдел. Обяснява, че делата тук се намират по специална схема и още нито едно не е загубено.

"В един европейски съд първо не би трябвало да има толкова много дела, още по-малко в кашони. Това са най-малките по размер бюра, за да може всеки един деловодител да има работна площ", обясни Юлия Миразчийска.

А в архива вече няма място. Никой няма смелостта да провери колко папки има в това мазе, пълно с плъхове и хлебарки. Вече е запълнена и сеизмичната станция. Тук се пазят делата от 2007-ма. Техният срок изтича догодина и те ще бъдат унищожени. Затова в съда се шегуват, че засега няма да използват абонатната станция - само тя е останала свободна.